Zapiekanka ze światowych wybiegów

- Nasze przepisy, Rurki, Z błonnikiem owsianym

Potrzebne będą ci:

Modelki pokochały karczochy za wysoką zawartość błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego, a to przecież pierwszy krok do smukłej sylwetki i dobrego samopoczucia! Dziś czeka na Was prawdziwa bomba błonnikowa – zapiekanka z karczochami i Czanieckim Makaronem z błonnikiem owsianym! 

Sposób przygotowania:

Czaniecki Makaron z błonnikiem owsianym typu rurka gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy karczochy: odcinamy łodyżkę (nie za krótko, bo przy gotowaniu karczoch może się rozpaść) oraz odrywamy kilka warstw ciemniejszych liści, gotujemy ok. 35 min w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na odrobinie oleju podsmażamy rozgnieciony i drobno pokrojony ząbek czosnku, dodajemy grubo siekane liście szpinaku i smażymy jeszcze przez ok. 4 minuty, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zalewamy śmietaną (aby obniżyć kaloryczność zapiekanki, możecie zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego – będzie równie smaczna) oraz dodajemy ugotowany makaron i pokrojone karczochy, dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu całość przekładamy do naczynia żaroodpornego lub mniejszych kokilek, dzięki którym zapiekankę od razu podzielimy na porcje. Po wierzchu posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Voilà!

zapiekanka

Menu: