Iza Kapias w 12 miesięcy dookoła (kuchni) świata

- Program kulinarny WszechSmaki TV, Wywiad

O kluskach śląskich i modrej kapuście, ośmiornicy w kuchni, sushi z makaronem oraz o atmosferze na planie opowiada prowadząca naszego programu kulinarno-podróżniczego Iza Kapias! Zaserwowaliśmy jej kilka pytań, które pomogą Wam lepiej poznać tę niebieskooką blondynkę z kulinarnym zacięciem.

iza wywiad3

Skąd u Ciebie ta miłość do gotowania?

Podpatrywałam i pomagałam gotować mamie, a na studiach byłam już skazana na samodzielne eksperymenty w kuchni. Jestem osobą twórczą i lubię improwizować gotując w oparciu o to, co akurat znajduje się w domu. Łączę różne smaki, lubię nawet pikantne dania. Kiedy tylko mam odrobinę wolnego czasu, to zapraszam moich przyjaciół i zawsze coś dla nich gotuję. Wiele nauczyłam się na planie serialu „Przepis na życie”, a od pewnego czasu prowadzę również warsztaty kulinarne. Bardzo cieszy mnie to, że coraz więcej osób dostrzega, jak ważne jest gotowanie i czerpie z tego radość.

Jakie są Twoje ulubione potrawy?

Kluski śląskie, rolada i „modro kapusta” to danie numer jeden. Potem zupa pomidorowa we wszystkich możliwych wariantach (z makaronem, ryżem, serem, parmezanem, śmietaną, itd.) Ostatnio odkryłam frytki z selera, grillowany bakłażan i cukinię.

iza wywiad8

Podzielisz się z nami jakąś anegdotą z planu filmowego programu WszechSmaki.TV?

Atmosfera na planie była fantastyczna, kilka razy brzuch dosłownie bolał mnie ze śmiechu! Wiele radości wzbudziły moje – i na szczęście nie tylko moje – wpadki językowe. W końcu na planie towarzystwo było zdecydowanie międzynarodowe. Ale może nie będę się na ten temat rozwodzić, zawsze jest szansa, że widzowie się nie zorientują…:)

Co było dla Ciebie najtrudniejsze w roli prowadzącej program?

Najtrudniejsze było pokonać moją chorobę, chrypę i zmęczenie. Zwłaszcza, że trzeba było jednocześnie koncentrować się na gotowaniu i rozmowie z gośćmi. Dużą pomocą wykazała się wspaniała ekipa.

A co Cię zaskoczyło?

Na planie wiele razy byłam zaskakiwana, na szczęście zawsze pozytywnie. Po raz pierwszy w życiu wyciągałam zęba ośmiornicy, a nauczyła mnie tego nie kto inny, jak projektantka mody Natasha Pavluchenko!

Iza wywiad7

Czego nowego się dowiedziałaś?

Dowiedziałam się bardzo dużo nowych dla mnie rzeczy o krajach, w których nigdy nie byłam. O ich wspaniałej kulturze, smakach kuchni, ale też o różnicach w gotowaniu – i te informacje były najciekawsze. Zdecydowanie nowym wyzwaniem były dla mnie potrawy inspirowane kuchnią polską, które gotowałam razem z Mateuszem Czekierdą. Okazało się, że takie łatwe i popularne danie, jak rosół, można „podkręcić” na wiele różnych sposobów używając magicznych sztuczek z repertuaru kreatywnego szefa kuchni, jakim jest Mateusz. Wspaniałe było to, że bez żadnych oporów dzielił się z nami swoją wiedzą.

Iza wywiad2

Kogo chciałabyś zaprosić do programu?

Na pewno ekipę serialu „Przepis na życie”: Magdę Kumorek (Ankę), Borysa Szyca (Jerzego), mojego serialowego męża Długiego (Rafała Rutkowskiego). Na razie udało mi się zaprosić wspaniałego Hacena Sahraoui czyli „Żyletę”. Bardzo mile wspominam czas spędzony na planie serialu, ale niestety, „to se nevrátí”.

Jakiej potrawy chciałabyś spróbować, a jaką ugotować?

Sushi z makaronem – jeszcze nie próbowałam, ani nie gotowałam, a bardzo mnie intryguje ten smak. Kto wie, może uda się w którymś z kolejnych odcinków programu?

Iza Kapias i Hacen Sahraoui

Wiele podróżujesz. Czy zdarzyło Ci się zainspirować kuchnią kraju, w którym byłaś?

Kiedy jestem we Włoszech, to po powrocie gotuję głównie dania makaronowe, przyrządzam częściej niż zwykle domowa pizzę i prawdziwy hit – zupę pomidorową z chipsami z parmezanu! A kiedy wracam z Hiszpanii, to używam w kuchni chorizo i dania są dzięki temu bardziej pikantne. Grecja kojarzy mi się z tortillami, które próbuję przygotować później w domu, np. z rybą, mięsem z indyka, itd. Jak widać, podróże pobudzają kreatywność w tej kwestii i właśnie ten aspekt wykorzystujemy w programie WszechSmaki.TV. Ja sama coraz częściej spotykam się z bardzo sympatycznym zwyczajem zapraszania gości na spotkania, których celem jest oglądanie zdjęć z podróży. A w klimat danego kraju wprowadzają potrawy, przygotowane przez gospodarzy, zainspirowane kuchnią odwiedzanego kraju.

Czy mogłabyś zaprosić widzów do oglądania nowego programu kulinarno-podróżniczego WszechSmaki.TV?

Serdecznie zapraszam do obejrzenia wszystkich odcinków programu kulinarno-podróżniczego WszechSmaki. Obiecuję, że będzie smacznie, kolorowo i makaronowo. A w kulinarnej podróży będą towarzyszyć mi goście z Francji, Mongolii, Grecji, Białorusi i Gruzji. Niektórych z nich doskonale znacie, a innych na pewno polubicie od pierwszego wejrzenia.

Menu: