Ach ta mąka!

- Amber Durum, Garść wiedzy, Jajeczne, Pełnoziarniste

Idziemy w kierunku popularyzacji aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia, dotrzymując kroku sprinterom tych zawodów. Dziś na starcie mąka, a na mecie Czanieckie-pełnoziarniste. Do biegu gotowi? Bang bang, zaczynamy!

Gdyby nie pełnowartościowa mąka, to moglibyśmy przypominać Wańkę-wstańkę. Może kiwanie się na boki pobudziłoby jakoś nasz żołądek do trawienia, choć to wątpliwa teoria. W ramach projektu „Czanieckie z pasją” zapraszamy na miniwykład edukacyjny bez konieczności siedzenia w szkolnej ławie! Lekcja, temat: Mąka a makaron. O Czanieckich Muszkieterach.

Mąka od lat oskarżana jest o powodowanie nadwagi czy różnych chorób cywilizacyjnych! A jednocześnie króluje w każdej kuchni, więc o co tyle krzyku?

Najzdrowsza mąka ma najwyższy numer na etykiecie? FAKT

Im wyższy numer, tym mąka zawiera więcej elementów odżywczych. Mąka graham typu 1850 i mąka razowa 2000 są zdecydowanie najlepsze dla naszego zdrowia. W produkcji naszego makaronu używamy tzw. mąki z pszenicy durum, czyli pszenicy twardej – jej ziarna zawierają więcej wysokiej jakości białka, niż ziarna pszenicy miękkiej.

Błonnik nie ulega trawieniu, więc nie wpływa na nasz układ pokarmowy. MIT

Oczywiście błonnik nie ulega trawieniu, ale to nieprawda, że nasz układ pokarmowy dałby sobie bez niego radę. Wilczy apetyt zostaje zaspokojony właśnie dzięki dużej ilości błonnika! Znajdziecie go m.in. w makaronach pełnoziarnistych :). Błonnik chroni także przed chorobami serca, cukrzycą i nadwagą. Warto wzbogacić o niego swoją dietę, ale uwaga – nie przesadźmy w drugą stronę. Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że dzienne zapotrzebowanie człowieka na błonnik wynosi ok. 20-40 g. na dobę. Polacy spożywają go zaledwie ok. 15 g.

Makaron tuczy. MIT

Winnym uznajemy to, czym okrasimy makaron. Tłuste sosy, wysokoprocentowa śmietana, sery – to konkretny trop prowadzący do prawdy. Makaron sam w sobie jest źródłem substancji odżywczych: skrobi, błonnika i witamin (w tym: B1, B2 i PP). Ale uwaga: radzimy, by gotować makaron al dente! Ma wtedy niższy indeks glikemiczny i na dłużej dostarcza nam energię, dzięki czemu nie sięgamy od razu po kolejne przekąski. Niestety tzw. „kluchy”, czyli rozgotowany makaron szybciej pójdzie nam w boczki…

4 Muszkieterów Czanieckich

Na liście Czanieckich Makaronów znajdziemy 4 grupy makaronów. Poniżej przedstawiamy 4 muszkieterów broniących jakości i smaku Czanieckich.

Dartanian, ten najodważniejszy, potocznie określany „z jajami” – 5 jajeczny popularny

W jego skład wchodzi kasza pszenna makaronowa z pszenicy miękkiej, semolina, czyli pszenica twarda „durum” oraz 5 jaj na każdy kilogram mieszanki mącznej. Dzięki takiemu połączeniu makaron podczas gotowania szybko staje się miękki i sprężysty, idealnie nadaje się do zup, sosów oraz dań serwowanych „na słodko”.

Portos, ten poważniejszy, choć za plecami nazywany „bez jaj”- 100% Amber durum

Makarony „100% Amber durum” produkowane są w 100% z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki powstałej z pszenicy twardej, tzw. durum. To dzięki niej makaron ma żółte zabarwienie, nie skleja się, zachowuje odpowiednią sprężystość, zwartą fakturę i trudniej go rozgotować.

Aramis, ten z krzepą i ciemnym licem – Makaron pełnoziarnisty

Do produkcji tej linii makaronów użyliśmy mąki z pełnego przemiału z pszenicy durum, co oznacza, że ziarna zmielone zostały w całości. Dzięki temu, w mące z pełnego przemiału, oprócz węglowodanów i białka, jest więcej cennych dla organizmu składników, niż w mące białej. Makaron jest zdrowszy i ma niski indeks glikemiczny – przedłuża uczucie sytości i nie powoduje nagłego podwyższenia poziomu glukozy we krwi.

Atos, ten sprężysty, giętki z bursztynowym blaskiem – Jajeczny Amber durum

Wyprodukowany jest z pszenicy twardej, tzw. Amber Durum hodowanej we Włoszech. Ten specyficzny gatunek pszenicy nazywany jest makaronowym, ponieważ najczęściej wykorzystuje się go właśnie do produkcji makaronu. Jego unikalne właściwości stanowią wyróżnik dobrej jakości, dzięki niemu makaron pochłania podczas gotowania mniej wody, pozostaje sprężysty i nie zlepia się.

Mamy nadzieję, że czterej Muszkieterowie Czanieckich będą Wam codziennie towarzyszyć w kuchennym boju!

Menu: