Bakaljadło, czyli łazanki z makiem i bakaliami

- Drobne, Łazanka, Makaron na słodko przepisy, Nasze przepisy, Przepisy na dania z makaronem według kształtów

Potrzebne będą ci:

To oczywiste, że nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Kluski z makiem łączą pokolenia w świątecznym łańcuchu smaków, kojarzonych z rodzinnym domem i wieczorem spędzonym na wspólnym kolędowaniu. Nasze bakaljadło ma w sobie jeden, nieoczywisty składnik – orzechy Sacha Inchi pochodzące z peruwiańskiej Amazonii . W smaku przypominają nasze włoskie orzechy, są źródłem jodu, witamin A i E oraz białka. Olej z ich nasion jest cennym kosmetykiem, wykazującym działanie odmładzające. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam po góralsku: Telo łazanecek kielo mak mo ziorecek!

Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu, a gdy będzie już miękki odcedzamy i studzimy. W ok. 500 ml mleka gotujemy mak na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez ok. 45 minut. W międzyczasie rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, aby nieco zmiękły. Dodajemy je do maku razem z pozostałymi składnikami, dosładzamy do smaku. Na koniec całość łączymy z łazankami. Przed podaniem dekorujemy plasterkiem pomarańczy.

shutterstock_334088033

Menu: