Bakłażan w towarzystwie

- Dla całej rodziny, Gotuj z Moniką Mrozowską, Rurki, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu 5-jajecznego typu Rurki
  • 1 średni bakłażan
  • 3 łyżki truflowej oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • mała natka pietruszki

Nic dziwnego, że uważany jest za afrodyzjak. Ba! W niektórych państwach obchodzone jest jego święto, w którym objadanie się bakłażanami jest czymś tak naturalnym, jakby były to pączki. Pochodzi z Indii i trochę to trwało, nim przekonali się do niego Europejczycy. Uprawiane w parnym, subtropikalnym klimacie nazywane są gruszkami miłości, a z botanicznego punktu widzenia to… jagody! Dziś daniem głównym są bakłażany na rurkach w towarzystwie nieprzyzwoicie soczystych pomidorów i pietruszki. Witajcie w kuchni ambasadorki naszego bloga, Moniki Mrozowskiej!

bakłażan-przepis

Bakłażana pieczemy w całości w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż będzie miękki (ok. 20 minut), a następnie studzimy, kroimy na pół i łyżeczką wyskrobujemy miękki miąższ, który nożem kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy drobno poszatkowany czosnek (musimy uważać, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki!). Następnie dorzucamy poszatkowanego bakłażana, ugotowany makaron i oliwę truflową. Zdejmujemy z gazu, dodajemy sok z cytryny, poszatkowaną natkę pietruszki i całość mieszamy. Solimy do smaku. Voilà!

Mrozowska-marzec2

Menu: