Błonnik, czyli co?

- Garść wiedzy

Nie ma zapachu i smaku, za to jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Znajdziecie go w owocach, warzywach i produktach zbożowych, w tym w makaronach pełnoziarnistych. Błonnik – hit czy kit, którym nas karmią? 

Błonnik x 2 Istnieją dwa typy błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Czym się różnią? Pierwszy, choć rozpuszcza się pod wpływem wody, to staje do walki z toksynami i bije rekordy w oczyszczaniu organizmu. Znajdziemy go w suchych nasionach roślin strączkowych, owocach i warzywach. Drugi z nich nie daje się wodzie, łączy się z pokarmem i na długo zapewnia nam uczycie sytości. Znajdziecie go w makaronie pełnoziarnistym, razowym chlebie, kaszy, ryżu i otrębach zbożowych. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) optymalna ilość spożywania błonnika to 20-40 gramów dziennie.

[slideshow_deploy id=”1954″] Jakie korzyści wynikają z tego, że dostarczamy organizmowi błonnik?

  • Błonnik zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgasz po przekąski i trzymasz się diety.
  • Nie powoduje nagłego wzrostu cukru we krwi (nie czujemy się po nim senni).
  • Oczyszcza organizm z toksyn.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Poprawia wchłanianie witamin z przyjmowanego pokarmu.
  • Korzystnie wpływa na trawienie.
  • Wspomaga odchudzanie (przy jednoczesnym korzystaniu z aktywności fizycznej).
  • Nie wpływa na kaloryczność dania.

5 jajeczne małe W jakich produktach znajdziecie błonnik?

  • otręby pszenne 42,4 g
  • suszone śliwki 16,1 g
  • fasola biała 15,7 g
  • migdały 12,1 g
  • sezam 9,1 g
  • Czaniecki Makaron z ekstra zawartością błonnika owsianego 8,4 g
  • Czaniecki Makaron pełnoziarnisty 7 g / na 100 g produktu

Wiedząc, jaką rolę odgrywa ten składnik w naszej codziennej diecie, stworzyliśmy nowy makaron z ekstra zawartością błonnika owsianego. We współpracy z naszymi technologami żywności i naukowcami z SGGW w Warszawie opatentowaliśmy nasz wysokobłonnikowy makaron i jego wytwarzanie.

Czy wiesz, że błonnik owsiany zawiera beta-glukany, które:

  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi,
  • ograniczają wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku, w którym się znajdują.

Premiera Czanieckiego Makaronu z ekstra ilością błonnika owsianego miała miejsce 24.10.2015 r. na Tauron Arenie w Krakowie, w ramach akcji „Czanieckie z pasją” i 2 PZU Cracovia Półmaratonu Królewskiego. Pobiliśmy tam Światowy Rekord Guinnessa, o którym piszemy tutaj. Makaron z wysoką zawartością błonnika owsianego możecie kupić w naszym sklepie internetowym tutaj.

Patent błonnik aktualności

 

Menu: