Potrzebne będą ci:

Szpinak na bożonarodzeniowym stole? Czemu nie, skoro za oknem zielono. Nasza ambasadorka Monika Mrozowska poleca danie, które nawiązuje do świątecznej tradycji, ale nie jest zbyt czasochłonne w wykonaniu.  Nam to w smak, dlatego nucąc pod nosem kolędy, już stawiamy wodę na makaron…

Składniki boczniaki Moniki

 

Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazań na opakowaniu. Boczniaki kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy z odrobiną soli na patelni na oliwie z oliwek. Podgrzybki mielimy w młynku do kawy na drobny pył. Dorzucamy do podsmażonych boczniaków, dodajemy przyprawę „suszone pomidory” i całość dusimy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na samym końcu dodajemy szpinak, który tylko delikatnie blanszujemy przez 2 minuty z grzybami. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę. Solimy i pieprzymy do smaku, po czym łączymy z ugotowanym makaronem.

Świątecznie Monika

Menu: