Bramboračka po czaniecku

- Dla całej rodziny, Drobne, Kuchnia czeska, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu Muszelka mała
  • 1/4 kg fasolki szparagowej
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 3 większe ziemniaki
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  •  szczypta soli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki mąki

Bramboračka, czyli po naszemu kartoflanka. Wiecie, że bardzo ważnym daniem obiadowym w czeskiej kuchni są zupy – polevki? Czaniecka kompozycja jak zwykle nie stroni od makaronu. Tradycyjną polevkę doprawiliśmy festiwalową, czeską nutą. Pamiętacie, że 13-14 czerwca to nasz weekend? Będzie makaronowo, podróżniczo i kulturalnie. Więcej o Festiwalu znajdziecie tutaj.

Składniki:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Resztę warzyw pokroić w kosteczkę. Czanieckie muszelki ugotować al dente. Podsmażyć cebulę na oleju, dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Następnie wlać 1,5 l wody, mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pokrojone warzywa. Kartoflankę gotować, aż do miękkości warzyw. Doprawić czosnkiem, solą i majerankiem. Radzimy podawać zaraz po ugotowaniu, wtedy smakuje najlepiej. Nasza czeska impresja zaspokoi podniebienie każdego wielbiciela polevki. Ahoj!

Menu: