Potrzebne będą ci:

Przyturlały się z Brazylii. Znane w kulinarnych kręgach, jako orzeszki ziemne lub arachidowe. Z obawy przed przerobieniem na masło orzechowe ukrywają się pod pseudonimem fistaszków. Wbrew pozorom zawierają niewielką ilość tłuszczu, dzięki czemu bez obaw mogą po nie sięgać osoby na diecie. Są białkowymi gigantami wyprzedzając w rankingu swoich włoskich, laskowych i piniowych kuzynów. W niewielkiej skorupce skupiają bogactwo witamin B1, B3 i E, błonnika i potasu, a ich „śladowe ilości” znajdziemy w większości produktów spożywczych. Coraz częściej są doceniane w kulinarnych przepisach – w końcu fistaszki to smaczny orzech do zgryzienia. Szczególnie w towarzystwie soczystego kurczaka i świeżej papryki!

brazylijski orzech składniki

Piersi z kurczaka kroimy na cienkie plastry, przekładamy do miski i zalewamy szklanką soku z ananasa z imbirem, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Czaniecki Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę szatkujemy, szklimy na maśle, dodajemy paprykę pokrojoną w paski, kawałki ananasa i drobno posiekane orzeszki ziemne. Dodajemy plastry kurczaka i dusimy ok. 10 minut. Ugotowany makaron łączymy z pozostałymi składnikami i dusimy jeszcze przez 3 minuty. Przed podaniem ozdabiamy orzeszkami ziemnymi. Smacznego!

z kurczakiem

 

Menu: