Burak – ze stajni na stół

- Bądź fit, Szkoła gotowania

Warzywo z czarnym PR-em

Bardzo popularne warzywo, które często pojawia się na naszych stołach w kontekście świąt. Ostatnio wydaje się przeżywać prawdziwy renesans, pojawiając się coraz częściej już nie tylko pod postacią poczciwej i znanej wszystkim doskonale surówki. Chyba już się domyślasz – tak, to burak, warzywo, którego imię jest przywoływane często, niestety, zazwyczaj w przykrych okolicznościach. Mimo tego czarnego PR-u, ma mnóstwo zalet.

Burak o wielu twarzach

Świetnie nadaje się do gotowania, pieczenia czy jedzenia na surowo. Jest bombą kwasu foliowego i wzmacnia układ krwionośny. Jego niezaprzeczalne wartości są coraz częściej doceniane. Warto przyjrzeć się temu warzywu pod kątem nowych możliwości, jakie daje. I w jaki sposób można je wykorzystać do dań makaronowych.

Piec, piec i jeszcze raz piec!

Należę do gorących zwolenników pieczenia buraka, ponieważ ten rodzaj obróbki pozwala najlepiej wydobyć jego niezaprzeczalne walory smakowe. Buraki włóż zawinięte w folię aluminiową do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Warto wcześniej uzbroić się w cierpliwość, ponieważ cały proces potrwa to od 1,5 do 2 godzin, w zależności od ich wielkości. Ale przekonasz się, że rezultat wart będzie każdej minuty! burak  

Menu: