Chłodnik na mleku kokosowym

- Bądź fit, Dla całej rodziny, Kuchnia chińska, Kuchnia grecka, Z błonnikiem owsianym

Potrzebne będą ci:

  • 200 g Czanieckiego Makaronu wysokobłonnikowego
  • 4 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1-2 bataty
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • olej kokosowy
  • przyprawy: kurkuma, słodka papryka, sól, pieprz

To idzie fala, fala, fala! Fala upałów oczywiście, przed którą warto się schować przy stole. Dla ochłody proponujemy lekkostrawny i łatwy w wykonaniu krem z dodatkiem wysokobłonnikowego. Greczynka soczewica i bataty z doliny Jangcy dobrze wiedzą jak bronić się przed gorącem. 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy, a następnie smażymy w garnku na odrobinie oleju kokosowego, aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę (uprzednio płuczemy ją na sitku pod zimną bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki) oraz obrane i pokrojone w kostkę bataty i marchewkę. Całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż batat zmięknie. W międzyczasie gotujemy al dente Czaniecki Makaron. Po wystudzeniu zupy blendujemy ją, przyprawiamy do smaku, dodajemy ugotowany makaron i mleko kokosowe.

krem z marchewki i soczewicy ze świderkami blonnikowymi

Menu: