Cookuj fettuccine z cukinią

- Amber Durum, Dla całej rodziny, Kuchnia włoska, Nasze przepisy, Tasiemki

Potrzebne będą ci:

  • ok. 200 g Czanieckiego Makaronu z linii 100% Amber Durum typu Fettuccine Kolorowe
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • ok. 300 g piersi z kurczaka
  • nieduża cukinia
  • ¾ szklanki śmietanki 30%
  • 100 g serka śmietankowego
  • 50 g startego żółtego sera
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • sól, pieprz, oliwa

Czanieckie inspirują w każdej kuchni! Potwierdzeniem jest przepis autorstwa Piotra Pałasza z „Cookuj„. C&C, czyli Włoszka-Cukinia i polskie Czanieckie to główni bohaterowie, obsadzeni w pełnosmakowej produkcji w reżyserii Piotra. Kreatywni u nas się nie nudzą, aktywni nie odpoczywają, a kulturalni mają co poczytać. Macie na sumieniu eksperymenty z Czanieckimi? Podzielcie się z nami swoimi makaronowymi grzeszkami. Akcja!

Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i dorzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę. Podsmażamy ok. 5 min, a następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka, doprawionego papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Do kurczaka dodajemy startą na dużych oczkach cukinię i smażymy razem. Po 5 min. łączymy je z szalotką i czosnkiem. Dolewamy śmietankę i dodajemy serek śmietankowy. Doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu zostawiamy jeszcze na kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dosypujemy starty ser i mieszamy do roztopienia. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Menu: