Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu 5-jajecznego typu Rurki
  • 70 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 70 g sera cheddar
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • świeże oregano do dekoracji

Choć wyspiarski klimat kojarzy się raczej z mgłą i deszczem, u nas na talerzu słonecznie i zielono. Kulinarne doznania w słodko-kwaśnej zapiekance z brytyjskim serem podkręca świeże oregano. Danie proste i szybkie, w sam raz dla poszukiwaczy nowych smaków zapiekanek!

chaddar-przepis

Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Cheddar ścieramy na tarce. Na wysokiej patelni podgrzewamy śmietankę, dorzucamy starty ser i sok z cytryny, a na końcu ugotowany makaron.  Solimy i pieprzymy do smaku. Na talerzu obficie posypujemy świeżym oregano.

Mrozowska-marzec

 

Menu: