Czaniecki po zbójecku

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia polska, Nasze przepisy, Pikantne, Świderki

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron z linii 5-jajecznej popularnej typu Świderek karbowany
  • 500 g wołowiny
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki
  • 500 ml bulionu warzywnego (koniecznie z korzeniem selera - zastępuje sól)
  • 1  papryczka chili
  • świeży rozmaryn
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

To był zbójnicki weekend w Skoczowie, hej! Razem z kucharzami ze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny ugotowaliśmy gulasz na ogromnej, 2-metrowej patelni. Dochód z jego sprzedaży przeznaczony był na budowę hospicjum. Wszystko w ramach VII Festiwalu Kuchni Zbójnickiej, którego byliśmy sponsorem, dlatego dziś prezentujemy Wam przepis na Czanieckiego po zbójecku!

Wołowinę kroimy w grubą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i zalewamy winem. Odstawiamy na kilka godzin. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Obieramy cebulę i marchewkę, kroimy je w plasterki razem z papryką. W woku podgrzewamy oliwę, na której smażymy zamarynowaną wołowinę. Dodajemy cebulkę, marchewkę, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie i nieco rozmarynu. Wlewamy ok. 500 ml bulionu i dusimy ok. 1 godz. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i ugotowany makaron. bączek gulasz

Menu: