Czaniecki w kawiorze

- Amber Durum, Kuchnia rosyjska, Nasze przepisy, Pszeniczne, Spaghetti

Potrzebne będą ci:

  • 1/2 Czanieckiego Makaronu z linii 100% Amber durum typu spaghetti
  • 1 szklanka szampana
  • 2 posiekane szalotki
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • 3 łyżki kawioru czerwonego, np. z gorbuszy
  • sok z 1/4 cytryny
  • biały pieprz
  • sól

Budzi skrajne emocje kulinarne i jednoznaczne skojarzenia z luksusem. Kawior – źródło witamin A, D i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, mikroelementów, w tym jodu, cynku i magnezu, a także fosfolipidów korzystnie wpływających na cerę. Czas na podróż koleją transsyberyjską po smakach Rosji!

Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie na maśle szklimy obrane i poszatkowane szalotki, dolewamy do nich szampana i czekamy aż połowa odparuje. Następnie wlewamy śmietankę i całość chwilę dusimy. Dodajemy sok z cytryny i dosmaczamy (ważne, aby nie przesadzić z solą, gdyż kawior sam w sobie jest słony). Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z sosem i posypujemy kawiorem. прия́тного аппети́та, czyli smacznego! shutterstock_177625628 Rosja mała

Menu: