Potrzebne będą ci:

  • 500 g Czanieckiego Makaronu z linii 5-jajecznej typu ryż
  • 250 g sera białego
  • 6 jajek
  • 100 g rodzynek
  • 100 g skórki z pomarańczy
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki grubego cukru

Zapiekanka czy placek? Ania Berezowska z Cremino Homemade Bakery, którą poznaliście na naszym Festiwalu WszechSmaki w Bielsku-Białej, przygotowała dla Was coś ekstra. Zanim przejdziemy do konkretów, krótka geneza makaronowego przysmaku.

Ania towarzyszyła nam 24 października, czyli w przeddzień międzynarodowego Święta Makaronu, na Tauron Arenie Kraków, gdzie pobiliśmy światowy Rekord Guinnessa serwując niemal 8 ton makaronu z wysoką zawartością błonnika! W przygotowanej przez nas strefie chilloutu mogliście spróbować także makaronowego ciasta autorstwa Ani, idealnego jako nietypowy deser lub lekka przekąska. Zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu w domu!

Ania mała

 

Składniki ciasto Ani

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu, w nieosolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. W międzyczasie żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy pokruszony ser biały i nadal ucieramy. Tak przygotowaną masę łączymy z ugotowanym makaronem i mieszamy. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie kilka minut i wsypujemy do ciasta. Dodajemy również skórkę pomarańczy. Następnie ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy je z masą. Wylewamy ją na blachę (33 x 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cynamonem i cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35 minut. Smacznego!

ciasto

Menu: