Potrzebne będą ci:


Przepis Pauliny Widbek – laureatki I miejsca w konkursie WszechSmaki.

Papryczka jalapeño, kilka zdradzieckich centymetrów z lekko kwaskowatą nutą. Ostra jak brzytwa, przecina smak na raz. Choć pochodzi z rejonu Veracruz nad Zatoką Meksykańską, to w tym wydaniu bliżej jej do japońskiego sushi. W towarzystwie swojej kuzynki ramiro stworzy misterne origami smaków także dla wegelubnych. W nawiązaniu do azjatyckich reminiscencji Jacka 木人 Adamusa, o których możecie przeczytać tutaj, prezentujemy przepis na Czanieckie wege bentō!

składniki bento

 

Makarony gotujemy al dente w osolonej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Kremowy serek mieszamy z posiekaną drobno rukolą i pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaronowe muszle nadziewamy masą serową i dekorujemy listkami rukoli. Suszone pomidory, kapary oraz ząbek czosnku drobno siekamy, mieszamy z makaronem gniazdko. Doprawiamy jalapeño i w razie potrzeby odrobiną oliwy, układamy w gniazdka i dekorujemy różyczkami brokułu (można je uprzednio zblanszować). Zimną ricottę mieszamy z tartymi orzechami, lnem, posiekaną bazylią i oregano, kilkoma kroplami oliwy oraz solą i pieprzem. Formujemy kuleczki, obtaczamy je w makaronie gwiazdki i układamy na liściach bazylii. Domowy hummus przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do naczynia. Posypujemy makiem, układamy na wierzchu makaron muszelki z pestkami dyni. Paprykę ramiro dzielimy na kilkucentymetrowe kawałki, układamy pionowo. Makaron ryż mieszamy z podprażonymi orzeszkami pinii, fetą i oregano oraz odrobiną oliwy. Napełniamy masą kubeczki z papryki. Marchew i rzodkiew kroimy w cienkie paseczki, siekamy szczypior na kilkucentymetrowe kawałki. Mieszamy warzywa z makaronem nitki oraz ziarnami słonecznika, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem z orzechów włoskich.

wege bento

Menu: