Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu z linii 5-jajecznej typu tasiemka walcowana
  • ½ małej dyni hokkaido
  • 1 średni por
  • 50 g masła
  • 250 ml wody
  • ok. 70 g startego sera cheddar
  • sól i świeży pieprz do smaku

Jej ojczyzną jest Ameryka Środkowa, jednak ta sztuka przybyła do nas z Wyspy Hokkaido. Idealna dla leniuchów, gdyż nie trzeba jej obierać. Dynia hokkaido, którą poleca dziś Monika Mrozowska – ambasadorka naszego bloga, zawiera mnóstwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych, m.in. fosfor, wapń, potas, żelazo czy magnez, który tak uparcie wypłukujemy kawą. Co więcej nasiona dyni działają podobno „pobudzająco” – jeśli wiecie, co mamy na myśli… Czanieckim z dyńki prosto w talerz!

Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie dynię obieramy ze skóry (lub nie), usuwamy z niej pestki i kroimy w małą kostkę, a pora w plasterki. Na roztopionym maśle podduszamy je ok. 5-7 minut z odrobiną soli. Następnie dolewamy 250 ml wody i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Następnie wszystko bardzo dokładnie miksujemy i dosmaczamy. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z sosem dyniowym oraz posypujemy startym cheddarem. Na koniec dodajemy jeszcze ciut pieprzu. Smacznego!

dynia mała

Menu: