Potrzebne będą ci:

Czarno od oliwek na zielonym Czanieckim, skąpanym w pietruszkowym pesto. Tym razem chwytamy karczochy o lekko orzechowym smaku i egipskiej urodzie – wszak to własnie stamtąd pochodzą. To niezbyt popularne w Polsce warzywo przypadnie do kulinarnego gustu wszystkim, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Jego niska kaloryczność, wysoka zawartość błonnika pokarmowego i niskie stężenie tłuszczu pomogą w zachowaniu odpowiedniej diety tym, którzy chcą się pozbyć paru kilogramów tu i ówdzie.

Czarno na zielonym składniki

Karczochy dokładnie myjemy, rozchylając liście. Aby zachować ich zielony kolor, tuż po umyciu możemy je natrzeć sokiem z cytryny. Odcinamy górną część karczochów, mniej więcej 1/3. Następnie usuwamy kolce z pozostałych liści, używając do tego np. nożyczek. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego przez ok. 30-45 min. Będą gotowe, kiedy liście zaczną odchodzić. Tak przygotowane karczochy obieramy z liści (które są jadalne, więc również możesz je wykorzystać w sałatce!), a serca kroimy na drobne kawałki.

Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie szatkujemy czerwoną cebulę i przygotowujemy pesto. To bardzo proste, po prostu miksujemy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Dodajemy do niego ugotowany makaron, poszatkowaną cebulę, karczochy i czarne oliwki, całość mieszając. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy pietruszką.

Czarno na zielonym małe

Menu: