Czekoladowo-selerowa gratka

- Makaron na słodko przepisy, Nasze przepisy, Świderki

Potrzebne będą ci:

  • 200 g Czanieckiego makaronu typu świderek
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 seler
  • 1 cebula czerwona
  • garść orzechów włoskich lub wiórki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 500 ml bulionu drobiowo-warzywnego
  • sól i pieprz

Czekoladowo-selerowa gratka! Kto by się spodziewał takiego duetu? Dla wielbicieli awangardowych zestawień mamy coś specjalnego – czekolada poczuła miętę do selera, a efektem tego zauroczenia jest pyszny krem! Co na to wasze kubki smakowe?

Czaniecki Makaron typu świderek gotujemy al dente wedłg instrukcji na opakowaniu. Seler trzemy na tarce z dużymi oczkami. W międzyczasie kroimy cebulę czerwoną i przez 2 minuty smażymy na maśle. Następnie dodajemy seler i podsmażamy przez ok. 7 minut, cały czas mieszając. Całość przekładamy do garnka, zalewamy bulionem drobiowo-warzywnym (przepis na aromatyczny i klarowny bulion znajdziecie tutaj) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dorzucamy startą czekoladę i gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy jogurtem naturalnym. Przed podaniem dekorujemy orzechami włoskimi lub wiórkami gorzkiej czekolady.

selerowa

Menu: