Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu z linii 5-jajecznej typu Bączek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 ostrej czerwonej papryczki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g szpinaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 70 g parmezanu

Późne popołudnie, szum morza i greckie słońce, za którym nie raz zatęsknimy po powrocie. Monika przygotowuje δείπνο, czyli z gr. obiad. Zapraszamy, stół już nakryty… Καλή Όρεξη, to jest: smacznego!

Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazań na opakowaniu. Czosnek i papryczkę drobno szatkujemy i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Smażymy chwilę tak, by czosnek się przyrumienił i dorzucamy przekrojone na pół pomidorki i szpinak. Całość dusimy ok. 5 min. Następnie dolewamy śmietankę, dorzucamy ugotowany, odsączony makaron i mieszamy. Na koniec posypujemy startym parmezanem i ponownie mieszamy. Przed podaniem raz jeszcze posypujemy odrobiną świeżo startego parmezanu. czerwone na zielonym małe

Menu: