Cztery tysiące lat i pół metra długości

- Garść wiedzy, Kokardki, Rurki, Spaghetti, Świderki

Wielka gra o makaron!             

Nie wiadomo, jakby się Chińczycy starali i nie wiadomo, jakie naukowe działa wytaczali. Bo ponoć to właśnie w Chinach, w wiosce nad brzegami Żółtej Rzeki odkryto makaron, który miał cztery tysiące lat i około pół metra długości. No więc, na pohybel Chińczykom. Makaron w świadomości wielu pozostanie synonimem Włoch i „włoskości”. Nie na darmo to Włochów zwie się „makaroniarzami”, chociaż już makaronizmy to wtręty językowe, niekoniecznie włoskie.

Wracając do Włochów. Makaron jest dla nich niemal religią. Opychają się nim codziennie, a każda „mamma” doskonale wie, którego kształtu makaronu do jakiej potrawy użyć. (I który jej ukochanemu syneczkowi będzie smakował najbardziej.) Bo inny jest do sosu pomidorowego, inny do cukinii a jeszcze inny do szpinaku, owoców morza czy ryb. W Polsce, na ten przykład, dzieciaczki jeszcze nie odstawione od butelki, dostają w tej butelce mleczko z kaszką, dajmy na to. Ale nie wie Włoszech. O nie! We Włoszech dostają mleczko z drobniutkim, leciutkim makaronikiem.

Zresztą makarony, ich rodzaje i gatunki to temat dobry do Wielkiej Gry (Wielka Gra to taki antyczny teleturniej antycznej Telewizji Polskiej). W każdym razie byłoby się nad czym rozwodzić, bo samych kształtów makaronów jest blisko 120, a każdy z nich ma swoje własne odmiany, różniące się – na przykład – rozmiarem. A jeszcze może być makaron z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, jęczmiennej, kukurydzianej, ryżowej. Makaron soba, który komponuje się z mąki pszennej zmieszanej z gryczaną.

Uwaga! Teraz zapraszam chętnych do poszerzenia makaronowej wiedzy, z myślą o teleturnieju w temacie: Makarony, rodzaje i smaki.

świderki

FUSILLI (eliche, spirali)

makaron w kształcie spirali, wywodzący się z południowych Włoch, konkretnie z Kampali. Świderki mogą mieć rożną długość. Jest to jeden z najpopularniejszych kształtów makaronu włoskiego. Używa się go jako składnik sałatek makaronowych i zapiekanek. Można go też podawać z kurczakiem czy tańczykiem oraz zawiesistymi, ciężkimi sosami. Nazwa pochodzi od wnętrza gwintowanej lufy karabinowej.


penne

PENNE

również makaron z południa Włoch. Ma kształt rurek skośnie ściętych po bokach. Rurki mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). W Polsce nazywany „piórami”. Dobrze smakuje z owocami morza lub pesto.

 


 

kokardki

FARFALLE

… czyli kokardki (wachlarze) lub też motylki. Zresztą jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa farfalla – motyl. Jest to obecnie jeden z dziesięciu najbardziej popularnych włoskich makaronów na świecie. Bardzo efektownie prezentuje się na talerzu. Najlepiej podawać go z sosami na bazie śmietany, pomidorów lub mięsa, składniki sosu nie powinny być zbytnio rozdrobnione.


spagetti2

SPAGHETTI

Zna je każdy. To zarówno nazwa makaronu (bardzo długie, cienkie rurki), jak i nazwa potrawy, do której przyrządzenia służy. Najpopularniejsze – z sosem bolońskim (na bazie pomidorów), posypane parmezanem lub pecorino. Równie popularnym sosem do tego typu makaronu jest carbonara (czyli boczek, żółtka, sera, oliwy i pieprzu). Danie to skomponowali żołnierze alianccy podczas II wojny światowej. Spaghetti carbonara często dla swoich dzieci przyrządzał Tom Cruise. Wieść „hollywodzka” niesie, że jest w jej gotowaniu mistrzem, podobnie jak jest mistrzem w wykonywaniu kaskaderskich tricków. Skosztować dania, które wyszło spod jego ręki – to byłoby coś.

Można tak wyliczać, opisywać, przybliżać… a czy nie lepiej po prostu zajrzeć do spiżarki/lodówki, wyciągnąć ulubione ingrediencje i ugotować sobie i najbliższym ulubione danie z makaronu…

CIEKAWOSTKI

– Włosi wyróżniają 117 różnych kształtów makaronu, a każdy rodzaj ma jeszcze swoje własne odmiany różniące się, np. rozmiarem.
– makaron do spaghetti powinien być długi na 80 cm
– makaron, zwany sojowym uzyskuje się ze skrobi otrzymywanej z fasoli mung
– aby uzyskać czarny makaron stosuje się barwnik, pozyskiwany z mątwy lub kałamarnicy
– Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day) obchodzony jest 25 października
– jedyne na świecie Narodowe Muzeum Makaronu jest w Rzymie
– „al dente” znaczy dosłownie „na ząb” (wszak makaron powinien stawiać opór zębom)

Menu: