Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu muszelki
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka garam masali
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ l wody
  • sól do smaku
  • bazylia do przybrania
  • garam masala
  • łyżka kminu rzymskiego
  • łyżka kolendry
  • łyżka pieprzu
  • łyżka cynamonu
  • ½ łyżki goździków
  • ½ łyżki pieprzu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka imbiru

Dhal to indyjskie danie przyrządzane na bazie roślin strączkowych. Jego konsystencja przypomina zwykle bardzo gęstą zupę, a podawany jest w towarzystwie ryżu lub pszennych placków. Monika Mrozowska – ambasadorka naszego bloga odkryła jednak, że równie dobrze spisuje się jako sos do makaronu. Tradycyjnie już zachęcamy Was do eksperymentów kulinarnych i podróży po świecie kuchni.

Wszystkie składniki mielimy na proszek i przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Czerwoną soczewicę gotujemy w wodzie przez ok. 15-20 minut, aż będzie miękka. Czaniecki Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie na maśle przez ok. 2-3 minuty podprażamy łyżkę garam masali, następnie dorzucamy kurkumę i całość wrzucamy do gotującej się soczewicy. Dodajemy sól do smaku, łyżkę koncentratu i zagotowujemy. Ugotowany makaron polewamy soczewicą i ozdabiamy świeżą bazylią przed podaniem.

Muszelki małe

Menu: