Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron Świderek Pełnoziarnisty
  • 1/4 dyni (ok. 400 g)
  • 400 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 szklanka grzybów leśnych (świeżych lub suszonych)
  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej suszonej lub świeżej chilli
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • koperek świeży 
  • do zrobienia dyniowego kociołka - 1 duża dynia lub 3 małe

Nie tylko w powietrzu, ale i w kalendarzu – mamy jesień! A w kuchni? W naszej kuchni jesień witamy dynią. Jest jej dużo i pojawia się w zaskakujących kombinacjach. Dzisiaj, w gulaszowym wydaniu, syci i rozgrzewa domowników. A jakby komuś jesieni było mało, to dorzucamy grzyby – te leśne, świeże lub suszone, najlepiej zbierane w gronie bliskich osób podczas sobotniego spaceru. I jeszcze perfekcyjne uzupełnienie – Czaniecki Makaron Pełnoziarnisty. Wyjątkowy charakter dania podkreślisz, serwując je w dyniowym kociołku. Jesień jest super!

Sposób przygotowania:

Przygotuj Czaniecki Świderek Pełnoziarnisty według zaleceń na opakowaniu. Cebulę i mięso umyj, następnie pokrój w sporą kostkę, wrzuć do garnka i krótko podsmaż na oliwie. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. W międzyczasie umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę ćwiartkę dyni. Po upływie 30 minut dorzucić do garnka dynię oraz liście laurowe. Dolej odrobinę wody i duś wszystko razem kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzuć grzyby (jeśli używasz suszonych, warto wcześniej zalać je szklanką ciepłej wody i przykryć, aż staną się miękkie), koperek, siekany czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko i gotuj przez 7 minut. Na koniec zabiel danie śmietaną i udekoruj kilkoma gałązkami koperku. Jesienny gulasz jest już gotowy!

Dyniowy kociołek – wykonanie

Aby przygotować dyniowy kociołek po prostu obetnij wierzchołek całej dyni. Wydrąż obie części z pestek i miąższu (ścianki kociołka powinny mieć ok. 1,5 cm grubości). Możesz użyć kilku małych dyń i podać gościom danie bezpośrednio w nich lub wydrążyć dużą dynię – wtedy uzyskasz dyniową wazę!

dyniowy kociołek 2

 

Menu: