Fakty i mity o masie jajowej

- Garść wiedzy

Wytwarzana jest na szeroką skalę i coraz częściej stanowi substytut świeżych jajek. Znajdziecie ją m.in. w składzie pasztetów, ciast oraz makaronu.  Produkty zawierające masę jajową wzbudzają jednak spore wątpliwości, zwłaszcza wśród zwolenników żywności ekologicznej. Czy rzeczywiście powinniśmy je usunąć z naszego jadłospisu? Informacji na ten temat zasięgnęliśmy u naszych specjalistów z Czanieckiego laboratorium.

masa jajowa
Afera jajeczna

Masa jajowa trafiła na czarną listę składników po tzw. „Aferze jajecznej”, która rozpętała się po odkryciu niezbyt przyjemnych faktów, związanych ze składem suszu jajecznego, produkowanego przez jeden z kaliskich zakładów. Badania laboratoryjne wykazały, że znajdowały się w nim metale ciężkie: kadm i ołów, kreda pastewna oraz bakterie E-coli. Co gorsza, susz trafiał do producentów słodyczy oraz wypieków na terenie całej Polski, a następnie do nieświadomych niczego konsumentów.

Skąd ta popularność?

Wśród producentów masa jajowa cieszy się znacznie większą popularnością niż świeże jajka – jest dużo praktyczniejsza w zastosowaniu, zwłaszcza jeśli produkcja żywności odbywa się na szeroką skalę. Ponadto, proces pasteryzacji znacznie wydłuża okres przydatności masy jajowej do spożycia.

Kulisy powstawania masy jajowej

Masa jajowa powstaje z białek oraz żółtek, które poddaje się filtracji w celu oddzielenia ich od skorupek. Istotnym procesem podczas wytwarzania masy jajowej jest pasteryzacja, którą przeprowadza się, aby wyeliminować występujące w jajkach drobnoustroje. Dosyć często można się spotkać ze stwierdzeniem, że wraz z drobnoustrojami niszczone są również zawarte w jajkach cenne witaminy oraz pierwiastki. Niewiele ma to jednak wspólnego z prawdą, ponieważ proces ten przeprowadzany jest w stosunkowo niskiej temperaturze, co nie pozbawia masy jajowej pierwotnych wartości odżywczych.

masa jajowa
Jaki z tego morał?

Masa jajowa jest produktem  bezpiecznym dla naszego organizmu oraz, jak się okazuje, w pełni naturalnym. Nie poddawana żadnych chemicznym procesom zachowuje wszystkie wartości odżywcze jajek. Jeżeli mieliście jakiekolwiek wątpliwości – odetchnijcie z ulgą – masa jajowa to samo zdrowie 🙂

Menu: