Flamingowe drzewka w gniazdkach

- Dla całej rodziny, Kuchnia ukraińska, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu Gniazdko
  • fioletowy kalafior
  • 2 dymki (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g pestek słonecznika
  • 1/4 łyżeczki szafranu + 2 łyżki gorącej wody
  • pieprz i sól

W krainie Czanieckiej kuchni wyrosły maleńkie, fioletowe drzewka – impresja smaku. Na talerzu rozpostarł się pejzaż niczym z obrazu Moneta… Nenufary zastąpiły maleńkie drzewka fioletowych kalafiorów, a lazur stawu wypełnił łan złocistego Czanieckiego. Zmaluj swoją wariację i zostań artystą – nie od pędzla, lecz od serca! Danie do złudzenia przypomina nam pierwsze krokusy na górskich polanach u naszych wschodnich sąsiadów. Iście ukraiński krajobraz na talerzu!

Przygotowanie:

Gniazdka gotujemy al dente. Nasz flamingowy kalafior gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Powinien być al dente. Szafran zalać gorącą wodą i odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną dymkę, zeszklić przez 2-3 minuty. Dodać zgnieciony ząbek czosnku. Trzymać na małym ogniu, mieszając dodać słonecznik, podprażyć, następnie wlać szafran z wodą. Zwiększyć ogień, odparować. Na końcu delikatnie wmieszać ugotowany kalafior i połączyć z ugotowanymi gniazdkami. Doprawić do smaku.

Menu: