Fridge is the limit. Koktajlowe fettucine

- Amber Durum, Bądź fit, Dla całej rodziny, Jajeczne, Kuchnia włoska, Tasiemki

Potrzebne będą ci:

  • 1/2 opakowania Czanieckiego Makaronu z linii 100% Amber Durum typu Fettuccine
  • 1 mała papryczka chilli
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 14 dużych krewetek (lub pokrojony w kostkę kurczak/łosoś)
  • 3 łyżki pietruszkowego pesto przygotowanego wcześniej

Co zrobić, gdy skończyła się bazylia, a my nie mamy czasu na szybkie myku do sklepu? Sail Cook – nasz gotujący żeglarz przygotował dla Was kolejny przepis z cyklu historii kambuzowych. Oddajemy głos Bartoszowi: Zaczęło się od tego, że miałem jazdę, oboje mieliśmy jazdę – na kolację musi być caprese, czyli pomidory z mozzarellą i bazylią. „Perła, nie uwierzysz! Nie mamy bazylii! Pietruszkę mamy tylko”. Kazała kombinować, więc nie było rady. Do blendera wrzuciłem dwie nacie pietruszki, dwa duże ząbki czosnku, posoliłem, zalałem dobrą oliwą i zium. Zrobiło się z tego coś na kształt pesto o obłędnie świeżym smaku i kolorze. Zostało tego pesto i na drugi dzień, czyli na kolejną jazdę – tym razem krewetki. Zamiast nich możecie też użyć kurczaka pokrojonego w kostkę, łososia albo zrobić sobie wersję wegetariańską z samymi pomidorami i pesto z pietruszki. Jak zawsze, fridge is the limit.

Pozbawione skorupki krewetki osoliłem dla chrupkości, zatopiłem w 2 łyżkach pietruszkowego pesto, opłukałem pomidory koktajlowe i posiekałem czuszkę. Połowa drogi już za mną. Makaron jak zwykle wrzuciłem do zimnej, osolonej wody, trójkolorowe Czanieckie fettucine dochodzi niemal dokładnie w momencie zagotowania się wody, więc trzeba być czujnym. Na zimną jeszcze, niewielką ilość oliwy, wrzucam posiekaną czuszkę i pomidorki koktajlowe. Uwaga! Lubią strzelać. Zanim pomidorki puszczą soki dodaję krewetki zamarynowane wcześniej w pesto, na to wszystko zahartowany przed chwilą makaron i jeszcze łyżkę pietruszkowego pesto. Świeżo zmielony pieprz i starty parmezan też się zmieści, jak kto lubi. Pamiętajcie tylko, aby makaron dodawać do sosu, lepiej się wszystko połączy i makaron zamiecie cały sos z patelni. Kambuz filtr

Menu: