Potrzebne będą ci:

Nad morzem można jak wiadomo nabyć świeże oscypki. A że sezon żeglarski w pełni, tylko nieco dalej od naszych granic, bo jak nie Seszele, to Karaiby, tym co pozostali polecam sięgnąć po produkty nie bezpośrednio związane z morzem. – Nie mam pojęcia co na moją propozycję powiedziałby dietetyk, więc go nie pytam – komentuje nasz Sail Cook, czyli Bartosz Lisek i wymienia potrzebne składniki, a dokładnie 5: makaron, konfitura, żurawina, oscypki i rukola. – Ta rukola to dla świętego spokoju, poza tym zostały w lodówce 2 garście których do herbaty nie wrzucę – dodaje. Całość smakuje wspomnieniem niejednego rejsu kiedy to zabrakło mleka i przerzucaliśmy się na serowe gomółki, a odbija się przyjemnie górami w które chętnie wybiera się każdy żeglarz.

Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazówek na opakowaniu. Żurawinę siekamy drobno, a oscypki kroimy na plasterki. Rukolę płuczemy w zimnej wodzie. Odcedzamy makaron pozostawiając 1 szklankę wody z gotowania. W niej rozprowadzamy dokładnie konfiturę na dnie garnka po gotowaniu makaronu. Podgrzewamy masę.  Zahartowany makaron dodajemy do podgrzanej konfitury, dosypujemy żurawinę i dodajemy oscypki. Wykładamy na talerze rukolę, a na niej układamy makaron z żurawiną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Menu: