Potrzebne będą ci:

  • 1/2 opakowania Czanieckiego Makaronu 100% Amber durum typu Fettuccine
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 mniejsza cukinia
  • 10 plastrów suszonych pomidorów w oleju
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki stołowe oleju sezamowego
  • 2 łyżki pikantnej oliwy (do gotującego się makaronu)
  • 1/2 słoika pędów bambusa w zalewie (1/2 z 300 g słoika)
  • 3 łyżeczki przyprawy - mieszanki 18 ziół Ojca Mateusza
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • 1 duże awokado
  • 6 plastrów irlandzkiego sera
  • 1/2 słoiczka kaparów

Kuchnia wiąże obyczaje i miksuje smaki. Na fali podróży i różnych doświadczeń, pozwoliliśmy sobie na małe szaleństwo – w jednym daniu połączyliśmy orientalne klimaty, włoskie tradycje oraz europejskie i egzotyczne dodatki. A konkretnie co? Właśnie wyszło bardzo konkretnie ;). W naszym kulinarnym esperanto znajdziecie m.in. pędy bambusa, które zawierają duże ilości białka, węglowodany, minerały i błonnik, a przy tym nie bombardują cukrem i tłuszczem. W Chinach traktowane są jako warzywo już od ponad 2500 lat, podobnie w niektórych krajach azjatyckich. Skosztujecie razem z nami?

Zacznijmy od postawienia lekko posolonej wody z dodatkiem pikantnej oliwy na nasze fettuccine. Na patelni rozgrzejmy olej sezamowy (to on odpowiada za tło smaku tego dania). Pokrójmy zieloną paprykę, szczypiorek i obraną cukinię, a następnie wrzućmy te warzywa na rozgrzaną patelnię. W międzyczasie, kiedy zawrze woda, dorzućmy makaron. Pokrójmy suszone pomidory i dodajmy do duszących się warzyw trzy łyżki zalewy z pomidorów, a następnie pokrojone pomidory. Jeszcze tylko dorzućmy pędy bambusa odcedzone z zalewy i dosypmy przyprawy. Zamieszajmy, zmniejszmy temperaturę pod patelnią i pozwólmy składnikom sosu spokojnie się połączyć.
 
Teraz mamy chwilę, aby obrać awokado i pociąć w paski, pokroić również w podłużne pasy irlandzki ser oraz przygotować kapary w ilości dowolnej, wg upodobań. To już pewnie ten moment, kiedy należy odcedzić nasz makaron i przełożyć go na talerze. Kiedy wszystko mamy już gotowe, nałóżmy na podane fettuccine sos warzywny, a następnie udekorujmy go, wg naszych preferencji, awokado, paskami sera oraz kaparami. Do tego lampka wytrawnego wina lub woda z dużą ilością cytryny i nasz obiad jest gotowy!
fettuccine
 

Menu: