Potrzebne będą ci:

  • Czanieckie Makaron z linii 5-jajecznej popularnej lub Amber Durum typu Papardelle
  • ok. 100 g sera gorgonzola (lub podobnego)
  • 3 dojrzałe gruszki (ważne, aby były miękkie)
  • garść orzechów włoskich
  • świeżo zmielony pieprz

Słodkie i soczyste, najlepiej własnoręcznie zebrane w sadzie. „Gwiazdy ogrodu” przybyłe do nas ze słonecznej Grecji, choć ich największe plantacje ulokowane są we Francji i Belgii. Bogate w jod i bor wpływają korzystnie na tarczycę, układ kostny i pracę mózgu. Gruszki w tandemie z naszym nowym, 5-jajecznym pappardelle stworzą soczyste połączenie w sam raz na późnopopołudniowy obiad.

Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę gruszki. Mielimy lub siekamy orzechy. Ugotowany makaron łączymy z gruszkami i orzechami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy startym serem. Gotowe 🙂 pappardelle i gruszki

Menu: