Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu Łazanka
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 cebule
  • 1/4 kostki masła
  • listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Pachnie tradycją, a suszone grzyby dają aromat, o który byśmy je nie podejrzewali. Smak dzieciństwa, wspomnienie rodziny przy wspólnym stole, uśmiech babci. To wszystko składa się na nasz wigilijny przepis, jedyny taki w roku.

Składniki grzybowa

 

Przygotowania zaczynamy już dzień wcześniej. Suszone grzyby płuczemy wodą i moczymy w naczyniu przez całą noc. W dzień Wigilii gotujemy naszą zupę – Czaniecki Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu, a do garnka wlewamy ok. 2 l wody, dodajemy do niej nasze grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Pod koniec przyprawiamy i dodajemy masło. Przed podaniem musimy przecedzić zupę.

Grzybowa

Menu: