Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu Muszelka
  • 60 dag łopatki wołowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz

Czaniecki, Węgier dwa bratanki. Wielkimi krokami zbliża się czerwcowy Festiwal WszechSmaki, który organizujemy dla wszystkich kulinarno-podróżniczych pasjonatów! Dlatego już teraz rozpuszczamy nutkę aromatu ciekawości! W ramach naszej akcji na stół ląduje „Gulasz po Czaniecku”, czyli smak Węgier.

Składniki:

Na początek gotujemy Czanieckie Muszelki, następnie hartujemy je w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso należy umyć i pokroić w kostkę. Cebule obieramy i siekamy na drobne kawałki, a następnie podsmażamy na oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy odrobinę papryki w proszku. Następnie dodajemy do cebuli mięso i podsmażamy je, aż do uzyskania brązowego koloru. Kolejnym krokiem jest dodanie do całości rozgniecionego czosnku, liścia laurowego oraz soli i pieprzu do smaku. Całość podlewamy wodą i dusimy. Marchewkę i pietruszkę dodajemy do potrawy po obraniu i pokrojeniu w kostkę. Na koniec do smaku doprawiamy papryką w proszku i jemy w towarzystwie Czanieckiego Makaronu.

Menu: