Odcinek 8 – Kokardki w Maroku

W tym odcinku cynamon i cytryna lądują w zupie, a Czanieckie mają hariry po kokardy. To wszystko za sprawą Mateusza Czekierdy i podróżnika Łukasza Nowaka, którzy zainspirowani marokańską klasyką, przenoszą ją na nasze lokalne podwórko. Przejmij od nich kulinarne berło i zrób harirę w swojej własnej kuchni! 

Łatwa harira – składniki:

  • Czaniecki makaron kokardka mała

  • 300 g mielonej jagnięciny

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 seler

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • cytryna

  • curry, kumin, słodka papryka, kardamon, cynamon

  • sól, świeżo mielony pieprz

  • świeża natka pietruszki

  • 3 litry wody

Czaniecki Makaron kokardka mała ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler ze skóry. Pokrój je wraz z cebulą w niedbałą kostkę, a następnie podsmaż w dużym garnku z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw warzywa kuminem, curry, papryką i kardamonem. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mieloną jagnięcinę i połącz wszystkie składniki. Smaż wszystko razem przez kolejne 7 minut. Całość zalej wodą, dodaj szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu, dosyp czerwoną soczewicę i gotuj zupę do czasu, aż zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw ją szczyptą cynamonu. Podawaj ze świeżo siekaną natką pietruszki oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Marokańsa harira jest już gotowa. Smacznego!

harira 2