Iza Kapias: Co dům dal, czyli kuchnia czeska

- Cook & go, Kuchnia czeska, Program kulinarny WszechSmaki TV

Mamy prawdziwą przyjemność powitać wśród naszych ambasadorów Izę Kapias, aktorkę z polsko-czeskimi korzeniami, znaną m.in. z seriali „M jak miłość” i „Przepis na życie”. Z Izą spotkaliśmy się już na Festiwalu Wszechsmaki, a już wkrótce pojawi się w naszym nowym projekcie. Uchylając na razie rąbka tajemnicy, napiszemy jedynie, że będzie smacznie i światowo! Tymczasem czeka na Was kuchnia czeska, której kulisy postaramy się Wam przybliżyć.

backstage makaron

Dobre, bo czeskie

W naszym kraju czechofilstwo kwitnie, a grono przyjaciół i fanów czeskiej kultury stale się powiększa. Najsłynniejszym z nich jest dziennikarz i pisarz, Mariusz Szczygieł, który niestrudzenie promuje Czechy w Polsce. „Czechy są moim azylem” – wyznaje. Lubimy oglądać czeskie filmy, kochamy czeską literaturę, a Praga jest częstym kierunkiem naszych podróży. Literacki gust większości z nas ukształtował Bohumi Hrabal czy Milan Kundera, a znawcy kina kochają nie tylko Petra Zelenkę i Davida Ondříčka, ale uwielbiają wracać po latach do filmów Milosa Formana czy Jiříego Menzla. Podsumowując – dobre, bo czeskie!

prague-569352_1920

Polevki czar

Kuchnia naszych południowych sąsiadów jest zdecydowanie warta polecenia – wie o tym dobrze ten, kto kiedykolwiek stołował w Czechach. Przez lata podlegała wpływom sąsiadów: Niemiec, Polski i Węgier, zachowując jednak swoje specyficznie czeskie korzenie. Najważniejszą potrawą jest polevka czyli zupa. Treściwa i gęsta, jej bazą jest wywar z mięsa wołowego lub wieprzowego. Zupy zazwyczaj są podprawiane śmietaną lub zasmażką. Najsłynniejsza z nich, bramboračkę czyli kartoflankę, prezentowaliśmy już na naszym blogu. Dużym powodzeniem cieszy się zupa czosnkowa – česneková polévka – która smakuje za każdym razem nieco inaczej, w zależności od miejsca, w którym ją jemy.

Dziczyzna i karp

Drugie danie najczęściej jest z mięsem – może być to mięso wołowe, wieprzowe lub cielęce. Czesi lubią gęsinę, która pojawia się na czeskim stole nie tylko z okazji Dnia św. Wacława, patrona Czech. Czeska kuchnia to różnego rodzaju rolady, kluski mięsne czy kotlety. Amatorzy dziczyzny powinni koniecznie spróbować tego, co oferują czeskie restauracje. Z ciekawostek warto odnotować popularność karpia, który na polskim stole pojawia się jedynie w Wigilię. Czesi jedzą go zdecydowanie częściej i zazwyczaj podchodzą do niego bardzo kreatywnie. Podobnie jak do serów – smażone i w wielu różnych rodzajach sprawią przyjemność najwybredniejszym podniebieniom.

prague-1002963_1920

Co dům dal

Nasza ambasadorka, zapytana o inspiracje kuchenne, odpowiada, że gotuje spontanicznie, typowo po czesku. Najczęściej z tego, co jest pod ręką czyli ”Co dům dal”. Ta zabawa smakami jest widoczna również w czeskiej kuchni tradycyjnej, w której mieszają się wpływy różnych krajów i regionów. Kuchnia czeska nie jest monolitem – różni się w zależności od regionu. Inne smaki i potrawy spotkamy na Morawach, inne na Śląsku Cieszyńskim. Iza Kapias urodziła się w przygranicznym, czeskim Cieszynie, gdzie przenikały się wpływy polskie i czeskie.

Piwny gulasz

kuchnia czeska

Piwna gulaszowa po czaniecku

Już wkrótce na naszym blogu pojawi się przepis na piwny gulasz po czaniecku. Warzenie piwa to specjalność naszych sąsiadów i długoletnia tradycja, która sięga 1802 roku. Przestrzegamy, że wchodząc do czeskiej gospody, trudno jest ją potem opuścić. Kiedy tylko nasz kufel zrobi się pusty, zostanie natychmiast uzupełniony. Szczególną biegłością w tym względzie cechuje się obsługa Gospody Pod Złotym Tygrysem, w której przesiadywał Bohumil Hrabal. Warto odwiedzić to miejsce, w którym powstawała czeska literatura i w którym do dzisiaj przetrwał niepowtarzalny klimat.

Menu: