Consomme – francuska finezja smaku!

- Kuchnia francuska, Szkoła gotowania

Ostatnio gotowaliśmy aromatyczny i klarowny rosół, dziś opowiem Wam, czym jest francuskie consomme i jak możecie je przygotować we własnym domu. Consomme to bardzo intensywna wywar o łagodnym smaku, klarowny i przejrzysty. Może być gotowany na bazie rosołu lub każdej innej zupy, może być np. grzybowy lub pomidorowy – tutaj możecie popisać się swoją kulinarną fantazją.

Esencja smaku

Tradycyjne francuskie consomme to nic innego jak rosół, który jest długo gotowany. W restauracjach, w których pracuję, rosół gotujemy  nawet 12 godzin! A jak ugotować ten intensywny, francuski wywar? Po 8 godzinach gotowania na wolnym ogniu cedzę rosół z warzyw i mięsa i tak odcedzony gotuję jeszcze kilka godzin, aby dalej odparowywał na bardzo wolnym ogniu., innymi słowy redukuję go.

consomme
Consomme – odrobina fantazji

Tak jak wspominałem, możemy zrobić również wersję z pomidorów – przez proces długiego gotowania zupa będzie jasnozłota jak rosół, ale w smaku pomidorowa. Trzeba dobrze zbalansować smak, nie możesz używać zbyt dużo warzyw. Na cały garnek daj dosłownie jedną marchewkę, pół selera, pół pora, pół palonej cebuli i przekrojone na połówki pomidory. Najlepiej ściągnij z nich skórkę, aby pozbyć się gorzkawego smaku. Aby było lekko pikantne, dopraw je papryką chili albo pepperoncino. Możesz podawać je z fermentowanym czosnkiem i kokardkami czanieckimi; takie wywar dobrze sprawdzi się także w niewielkiej ilości jako sos do ryby. Bardzo często podawałem dorsza właśnie z tak przygotowanym wywarem pomidorowym, które zastępowało mi sos. Było pikantne i bardzo aromatyczne.

Przy okazji przypominam, że pomidor świetnie klaruje rosół. Jeśli podczas gotowania zebrały się tak zwane szumowiny (powstają z mięsa) dodaj przekrojonego na dwie połowy pomidora. To szybko rozwiązuje problem i nie zmienia smaku ani barwy Twojego rosołu. Przed podaniem wyciągnij delikatnie pomidora i gotowe! Zaskocz swoich gości idealnie klarownym i smacznym rosołem.

Po więcej trików kulinarnych zaglądaj do zakładki SZKOŁA GOTOWANIA, gdzie szef kuchni Mateusz Czekierda dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Menu: