Wege spaghetti z klopsami

- Dla całej rodziny, Nasze przepisy, Pszeniczne, Spaghetti, Wegetariańskie

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki makaron Spaghetti 100% Amber Durum
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka miodu
  • ser żółty parmezan lub gouda
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej
  • pieprz
  • sól

Mięsne pulpety pojechały na zimowisko, a zamiast nich na talerz wskoczyły sprytne klopsiki – wegetariańskie i w dodatku bardzo, ale to bardzo zdrowe, bo zrobione z kaszy jaglanej. Bezglutenowe i lekkostrawne, świetnie zagrają zarówno w duecie z sosem bolognese, jak i solo. Jak zrobić spaghetti w wersji wege? 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebule pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Do miski wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, połowę cebuli, czosnek oraz sos sojowy, sól, pieprz i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wymieszaj wszystko i uformuj z masy małe klopsiki. Podsmaż je krótko na patelni (przez ok. 3 minuty). 

W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę. Dodaj pomidory z puszki, dwie łyżki przecieru pomidorowego, ziele angielskie i liść laurowy, łyżkę miodu oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszaj całość, przykryj i duś przez 15 minut. Po tym czasie możesz wyłowić ziele i liść laurowy i zmiksować sos na gładko. Do garnka przełóż makaron i połącz go z sosem, podgrzej krótko. Na koniec dodaj klopsiki. Posyp danie tartym serem i podawaj ciepłe. Smacznego!

 

Menu: