#JemGluten

- Garść wiedzy

W ramach naszej akcji z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu bierzemy na widelec to, czego nie zobaczycie na talerzu. Był już błonnik, czas na gluten. Czy nie zbyt szybko wymazaliśmy go z naszego jadłospisu?

Profesor gastroenterologii Peter Gibson z australijskiego Monash University wywołał niemałe zamieszanie, kiedy kilka lat temu opublikował swoje badania dotyczące glutenu. Zanim je ujawnił, panowało przekonanie (słuszne zresztą), że glutenu nie mogą jeść wyłącznie osoby, które cierpią na celiakię, czyli ok. 6 % społeczeństwa (niektórzy podają, że to 1%). Prof. Gibson stwierdził jednak, że nawet co 3 mieszkaniec krajów Zachodu może mieć problemy trawienne spowodowane właśnie glutenem. Na tym etapie wiedza wielu z nas się kończy, tymczasem jest ciąg dalszy tej historii.

kompozycja10

Czyli jednak nie szkodzi?

Wyniki badań nie dawały spokoju Gibsonowi i postanowił je powtórzyć. Okazały się zaskakujące, gdyż zaprzeczały teorii wysnutej na podstawie pierwszych badań. W wywiadzie dla popularnonaukowego tygodnika „New Scientist” przyznał, że w pszenicy znajduje się wiele innych składników, które mogą szkodzić. Co więcej, już po przeprowadzeniu drugiego badania stwierdził, że wszystko dzieje się w naszych głowach – po prostu czasem nasz mózg ulega autosugestii – przekonujemy się, że coś nam szkodzi. „O wiele lepiej dla naszego żołądka jest zrezygnować choćby z cebuli, która zawiera duże ilości węglowodanów, niż odstawiać produkty zawierające gluten” – skomentował swoje ostatnie badania Gibson.

Czym jest gluten?

Gluten to nic innego, jak mieszanina białek roślinnych, występujących w niektórych ziarnach żyta, pszenicy czy jęczmienia, a te z kolei są bogatym źródłem ważnych dla organizmu witamin z grupy B, magnezu, żelaza czy błonnika. Gluten nadaje produktom zbożowym odpowiednią konsystencję, lepkość i sprężystość, jest również nośnikiem smaku przypraw. Gdyby nie gluten, pieczywo czy makaron byłyby twarde i pozbawione smaku. Może więc nie taki gluten straszny, jak go opisują?

kompozycja12

#JemGluten

Czy słyszeliście o profilu GirlsWithGluten na Instagramie? Modelki, celebryci, gwiazdy i każdy, kto ma na to ochotę, może opublikować zdjęcie oznaczając je hasztagiem #GirlsWithGluten. Akcja zainspirowała nas do stworzenia polskiego hasztagu: #jemGluten. Dołączycie do nas?

Fot. Instagram Girlswithgulten

Fot. Instagram Girlswithgulten

Akcja eliminacja

Jeśli szukacie więcej informacji nt. glutenu, to odsyłamy Was do artykułu „Akcja Eliminacja” w magazynie Elle. Znajdziecie tam szczyptę wiedzy nie tylko na temat mitów dotyczących glutenu, ale także kilka faktów o diecie eliminacyjnej. Gluten, cukier, mleko – czy wykreślanie tych produktów może zdziałać cuda? Lepsza informacja w garści, niż łyżka pytań – zgodnie z tą Czaniecką maksymą zachęcamy do lektury!

Elle filtr

Przede wszystkim nie szkodzić

Akcja gluten free postrzegana jest przez dietetyków jako kolejny trend żywieniowy, który prędzej czy później przeminie. Tak czy inaczej dobrze, że nasza świadomość w tym temacie wzrasta, a osoby chorujące na celiakię zyskały większy dostęp do odpowiednich produktów. Nie namawiamy Was do pokochania glutenu, ale pamiętajcie, że nie warto rezygnować z wartościowych składników odżywczych w imię chwilowej mody. Jeśli podejrzewacie, że Wasz organizm może nie tolerować glutenu to skorzystajcie z pomocy lekarzy i dietetyków, którzy to sprawdzą.

Menu: