Karaibskie klimaty

- Amber Durum, Kuchnia dominikańska, Rurki

Potrzebne będą ci:

  • 400 g Czanieckiego Makaronu 100 % Amber durum rurka ukośna
  • 150 g szynki
  • 250 g sera żółtego
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 ml mleka kokosowego lub śmietanki
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka

Kiedy pogoda za oknem zaczyna przypominać karaibskie klimaty, marzymy o lazurowym morzu, białym jak mąka piasku i odpoczynku w cieniu tropikalnych roślin. Kuba wyspa jak wulkan gorąca, ale to Dominikana jest najstarszym państwem Ameryki, odkrytym przez Kolumba w trakcie jego pierwszej podróży w 1492 roku – u nas dzierży więc palmę pierwszeństwa. Uprawiane tam soczyste ananasy i złocistą kukurydzę zatopimy pod serem w prostej i pysznej zapiekance z czanieckimi rurkami.

Przepis na zapiekankę:

Czaniecki Makaron gotujemy ok. 8 min, tak aby był lekko twardy. Do mleka kokosowego dodajemy jajka, 2 łyżeczki słodkiej papryki oraz łyżkę ziół prowansalskich, nie żałujemy soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy 100 g startego sera, który po rozpuszczeniu połączy wszystkie składniki zapiekanki. Ananas i szynkę kroimy w kostkę, łączymy z odsączoną kukurydzą i pokrojoną drobno cebulą. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron i pozostałe składniki, zalewamy masą jajeczną i mieszamy. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C  przez ok. 20 min, następnie posypujemy pozostałą częścią sera i zapiekamy bez przykrycia ok. 5 min. Smacznego!

karaibskie

Menu: