Kraina oliwą płynąca

- Cook & go, Kuchnia grecka

Dziś zawędrowaliśmy na Półwysep Peloponeski do krainy oliwą płynącej. Grecja, bo o niej mowa, inspiruje niezmiennie od tysięcy lat. To właśnie tam po raz pierwszy zmierzono się z matematyką i dociekano sensu ludzkiego istnienia. Pora zasmakować w kuchni wyspiarzy!

wszechmiastwszechmiasto
Grecja od kuchni

Kuchnia grecka należy do jednej z popularniejszych w Europie. Sporo dań znanych jest poza jej granicami, chociażby tzatziki czy sałatka z serem feta. Od tysięcy lat podstawą tamtejszej kuchni jest oliwa z oliwek, pszenica, ryby oraz warzywa. Po dziś dzień niektóre dania przygotowywane są wg niezmienionych od lat receptur, np. wędzona ikra, czy zupa z soczewicy. Ekspansywność kultury hellenistycznej sprawiła, że sporo potraw zdradza swoje tureckie, arabskie, perskie, a nawet słowiańskie korzenie.

wszechkolumn
Dzięki łagodnemu i ciepłemu klimatowi greckie stoły cały rok obfitują w świeże warzywa oraz owoce. Do najczęściej wykorzystywanych należą soczewica, cukinia, fasola oraz papryka. Tereny górzyste pokrywające niemal 30% powierzchni Grecji, stwarzając doskonałe warunki do hodowli kóz i baranów – stąd też w kuchni greckiej główną rolę odgrywa baranina oraz kozie mleko. Warto wspomnieć o Mithajkosie z Sycylii, który w V w. p.n.e jako pierwszy w kulturze śródziemnomorskiej spisał zbiór potraw rybnych! Dzięki temu Grecy od wieków uznawani są za mistrzów w dziedzinie tych potraw.

wszecholiwki

Dar Ateny

Wg greckiej mitologii, to właśnie bogini Atena podarowała mieszkańcom Peloponezu drzewka oliwne oraz nauczyła ich, jak pozyskiwać cenny olej. Oliwa służyła Grekom do oświetlania wnętrz (była swojego rodzaju zamiennikiem nafty), opatrywania ran i pielęgnacji ciała. Od wieków uznaje się ją również za naturalny afrodyzjak. Grecy całkowicie zastąpili nią tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystują ją do smażenia, marynowania, oraz jako składnik sałatek. Osoby, których kubki smakowe potrzebują oryginalnych doznań, często dodają oliwę również do słodyczy.

wszecholiwa

Grecka pogoda ducha

Mimo problemów finansowych, z którymi Grecja boryka się w ostatnich latach, jej mieszkańcy uchodzą za jeden z najszczęśliwszych narodów w Europie. Zachowują pogodę ducha i z optymizmem patrzą w przyszłość. Nie bez znaczenia jest tutaj spora dawka promieni słonecznych, które odpowiadają za syntezę witaminy D (znanej jako witamina szczęścia) oraz rodzima kuchnia, oparta na lekkostrawnych potrawach. Grecy są niezwykle rodzinni i życzliwie nastawieni do cudzoziemców. Uwielbiają spędzać czas w kawiarniach oraz w nocnych klubach, gdzie bawią sie do białego rana. Jako naród, którego tradycja sięga czasów starożytnych, Grecy uwielbiają podkreślać swoje korzenie i wpływ języka greckiego na europejskie systemy językowe.

wszechakropol

Dla spragnionych turystycznych wrażeń

W wakacyjnym planie warto uwzględnić wycieczkę na zwieńczony Partenonem Akropol, Narodowe Muzeum Archeologiczne w Atenach oraz zwiedzanie ruin wyroczni w Delfach. Do najpopularniejszych turystycznych destynacji należą również Stare Miasto stolicy Rodos oraz ruiny pałacu królewskiego w Knossos na Krecie, będącego ośrodkiem cywilizacji minojskiej. Obowiązkowo znajdźcie również czas na kąpiel w turkusowym morzu, spacer po wąskich uliczkach oraz kolację pod gołym niebem.

Grecja

Menu: