Potrzebne będą ci:

  • 1/2 szklanki Czanieckiego Makaronu z linii 5-jajecznej typu literki
  • ok. 250 g kukurydzy (świeżej, mrożonej lub z puszki)
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 70 g parmezanu
  • 1 średnia marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1 mała pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 0,7 l wody
  • koperek

A, B, C aż do K. K jak krem kukurydziany z makaronem w kształcie literek! Najmłodsi zdobywcy kulinarnych sprawności będą zachwyceni, a ich rodzice spokojni o pełne brzuszki swoich pociech. Garść ciekawostek: kukurydza pochodzi z Meksyku, jest bogata w witaminy i składniki mineralne, jedna kolba liczy ponad 1200 ziaren, a jej odmian jest tysiące! Zapraszamy na krem z kukurydzy według przepisu Moniki Mrozowskiej – ambasadorki bloga. Do łyżek gotowi, start!

Składniki zaupa kukurydziana

Czaniecki Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Por oraz cebule kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na bardzo drobnej tarce. W garnku na oliwie, dusimy na małym ogniu warzywa z liśćmi laurowymi i solą, aż się zeszklą. Następnie dolewamy wodę, dorzucamy kukurydzę, chili i gotujemy je przez 5 minut. Dodajemy ugotowany makaron, szczyptę soli i gotujemy przez 9 minut. Na koniec dodajemy drobno starty parmezan. Przed podaniem dekorujemy koperkiem.

Krem mały

 

Menu: