Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron z linii 5-jajecznej typu tasiemka lub pappardelle
  • 2 tuziny świeżych lub mrożonych krewetek
  • 3 pomidory lub pomidory w puszce
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
  • ½ łyżeczki suszonych liści oregano
  • natka pietruszki
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire

Przepis prosto z Nowego Orleanu, łączący tradycję z eksperymentowaniem na talerzu. Na pierwszy smak wybija się ostry cayenne, który swoją nazwę zawdzięcza stolicy Gujany Francuskiej – Kajennie. Można powiedzieć, że krewetki wpadły dziś po uszy w przyprawy – w naszym przepisie nie zabraknie tymianku, bazylii i oregano, a na koniec swoje 5 minut będzie miała też pietruszka. Jeśli jeszcze nie czytaliście naszych kulinarno-podróżniczych reminiscencji z Nowego Orleanu, koniecznie nadróbcie zaległości, klikając tutaj.

składniki nowy orelan

Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie płuczemy i przygotowujemy krewetki, obierając je z pancerzy i czyszcząc. Na patelni podgrzewamy masło, do którego dodajemy przyprawy (pieprz, paprykę, czosnek, bazylię, oregano, tymianek) i łyżkę sosu Worcestershire. Następnie na patelnię dodajemy krewetki i smażymy je przez ok. 1 min. na każdej stronie. Dodajemy pomidorki (wraz z sokiem) i dusimy krewetki przez następną 1 min. z każdej strony. Na koniec dodajemy ok. 1 łyżkę oliwy z oliwek i ugotowany makaron. Dusimy jeszcze ok. 1 min. Przed podaniem dekorujemy świeżą pietruszką.

Koktajlowe pappardelle

 

Menu: