Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu Spaghetti 100% Durum
  • 6 dużych pomidorów
  • 30 dag dobrej jakości mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oregano, tymianek
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz, cukier
  • olej rzepakowy

Kuchnia międzypokoleniowa w natarciu! Wnuczek ugotuje makaron i przygotuje pomidorowy sos, a babcia zajmie się klopsikami z mięsa mielonego – lub na odwrót. To musi się udać! Legenda głosi, że danie jest wynikiem współpracy włosko-amerykańskiej. Do Stanów Zjednoczonych „przyjechało” wraz z włoskimi emigrantami, a zachwyceni nim Amerykanie dorzucili jeszcze swoje ukochane, mięsne klopsiki. Jak to z legendami bywa, nie musi być prawdziwa, ale faktem jest, że co dwie głowy, to nie jedna, dlatego współpraca w kuchni jest jak najbardziej wskazana.  Zachęcamy więc do międzypokoleniowych kolaboracji i wystartowania w konkursie „Babcia gotuje, wnuczek doprawia”. Jeszcze do 29 stycznia możecie udostępniać na naszym Instagramie zdjęcia dań, przygotowanych wspólnie przez seniorów i wnuczków. Nie zapomnijcie oznaczyć ich nazwą profilu @czanieckiemakarony i hashtagiem #czanieckiemiedzypokoleniowo.

Sos pomidorowy

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym samym czasie zajmujemy się przygotowaniem sosu. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy kilka minut na małym ogniu i dodaj pokrojone pomidory. Dodajemy sól, cukier, pieprz i zioła, gotujemy ok. 10 minut.
Klopsiki mięsne

Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty  przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Porządnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut, a następnie formujemy kulki dowolnej wielkości i smażymy na patelni aż zbrązowieją.
Na talerzach umieszczamy ugotowany makaron, układamy klopsiki i zalewamy sosem. Możemy podawać udekorowane natką pietruszki.
Spaghetti z klopsikami

Menu: