Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu z linii 100% Amber durum typu Spaghetti lub Niteczki walcowana z linii 5-jajecznych popularnych
  • 10 krewetek obranych i ugotowanych
  • 5 suszonych grzybów mun
  • 2 szparagi
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka (sok+otarta skórka)
  • 200 g pędów bambusa
  • korzeń imbiru (ok. 2 cm)
  • garść orzechów nerkowca
  • garść sezamu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chili
  • sól, pieprz

Kulinarna koncepcja yin i yang, inspiracja wschodem i sinologia na talerzu. Sekret dania tkwi w Chińskich Smardzach, czyli grzybkach mun. Tak naprawdę pasują one do wielu dań, gdyż jedną z ich właściwości jest wchłanianie smaków innych składników potraw. Chińskie znaki na niebie i ziemi wskazują, że czas znaleźć równowagę smaków! 

Czaniecki Makaron typu Spaghetti lub Niteczka walcowana gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy krewetki, które czyścimy, myjemy i osuszamy. Skrapiamy je sokiem z limonki, octem rybnym i ryżowym, posypujemy startym imbirem i czosnkiem, dodajemy łyżeczkę oleju i łyżkę sosu sojowego. Pozostawiamy na ok. 15 min. Grzybki mun zalewamy wrzącą wodą, po ok. 10 min wyciągamy je i kroimy na drobne paseczki. Odcedzamy kiełki bambusa, kroimy marchewkę na cienkie słupki. W głębokim woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki z marynatą i podsmażamy przez ok. 4-6 min cały czas mieszając. Dodajemy pozostałe składniki: grzybki mun, marchewkę, kiełki bambusa oraz orzeszki nerkowca. Następnie wlewamy sok z limonki, 2 łyżki sosu sojowego,a na końcu dodajemy ugotowany makaron. Przed podaniem posypujemy sezamem. Smacznego! Kulinarne tao

Menu: