Potrzebne będą ci:

  • 250 g Czanieckiego Makaronu typu Rurka ukośna z linii Pełnoziarnistych
  • 200 g groszku cukrowego (świeżego lub mrożonego)
  • 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz, sól

Ostatni weekend lipca okazał się mistrzowski. Enea Challenge Poznań i Mistrzostwa Polski Juniorów na dystansie sprint, były kolejnym etapem jednej z największych imprez triathlonowych w Polsce, którą sponsorowaliśmy. Zanim wyruszyliśmy w biegu wzdłuż Jeziora Maltańskiego zapodaliśmy kulinarny challenge z pełnoziarnistymi na mecie. Czanieckie z pasją i ze smakiem zachęcają do aktywności przy stole i na świeżym powietrzu :).

Czaniecki Makaron gotujemy al dente, według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie szatkujemy szpinak i cebulę, ścieramy czosnek. Wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy groszek i ugotowaną na parze, posiekaną marchew. Na koniec wsypujemy ugotowany makaron i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią. Do pasty gotowi, start! Zielone na brązowym

Menu: