Łazanki à la bolognese

- Gotuj z Moniką Mrozowską, Jajeczne, Kuchnia włoska, Łazanka

Potrzebne będą ci:

  • 300 g Czanieckiego Makaronu z linii 5-jajecznej typu łazanka
  • ½ małej marchewki
  • ½ małej pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 200 g tofu
  • 1 łyżka stołowa koncentratu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 100 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki rozmarynu
  • odrobina poszatkowanej szałwii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • Beszamel:
  • 20 g masła
  • 20 g mąki
  • 0,5 l mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • odrobina soli do smaku
  • do posypania:
  • 40 g twardego sera typu parmezan
  • mały pęczek pietruszki

Kto powiedział, że jak bolognese to tylko ze spaghetti? Razem z Moniką Mrozowską – ambasadorką naszego bloga, pokażemy Wam inną wersję tego włoskiego szlagieru. Bogata w związki mineralne, witaminy i fitohormony szałwia (z łac. salvere, czyli „leczyć”, „ratować”), poprawi wygląd skóry i zmniejszy stres, związany z pracą. Gałka muszkatołowa wydobędzie smak i zaostrzy apetyt na więcej. Rozmaryn poprawi krążenie, uwolni drzemiące w nas pokłady energii i rozgrzeje w chłodne, jesienne wieczory. Czego chcieć więcej, jeśli nie dokładki?

łazanki przepis

Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na małej tarce, cebulę kroimy w małą kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy 2-3 minuty. Dodajemy poszatkowany czosnek, szałwię, rozmaryn, pokrojone w małą kostkę tofu oraz pomidory z puszki, koncentrat oraz wodę i dusimy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy łazanki al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (żeby się nie sklejały). Sos pomidorowy solimy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną sosu. Następnie układamy  połowę ugotowanych łazanek (odsączonych z wody). Na łazanki kładziemy połowę sosu pomidorowego. Drugą warstwę łazanek i drogą warstwę sosu. Przygotowujemy beszamel. W garnku na gazie roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy aż mąką lekko się przyrumieni. Zdejmujemy z gazu, dodajemy letnie mleko. Ponownie dokłądnie mieszamy na gazie aż masa odrobinę zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu. Solimy i dodajemy gałkę muszkatołową. Na drugą warstwę sosu pomidorowego delikatnie nakłądamy beszamel i posypujemy twardym serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, aż ser i beszamel się przyrumienią. Na talerzu dekorujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Łazanki-Moniki

Menu: