Odcinek 1 – przepis Ani na łazanki z modrą kapustą

Co może się wydarzyć, gdy śląską solidność zaprawimy odrobiną hiszpańskiego temperamentu? Ania Klajmon bierze na warsztat tradycyjne potrawy i z pasją je unowocześnia. Potrafi wyczarować puree z modrej kapusty z boczkiem, a zamiast klasycznej ogórkowej – krem z zielonego ogórka. W programie pokaże nam, jak przygotować łazanki inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Składniki:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu łazanki
  • boczek
  • mała główka czerwonej kapusty
  • kiełbasa chorizo
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondla i dusimy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo i boczek. Kapustę czerwoną kroimy na drobne kawałki jak do łazanek i blanszujemy, czyli gotujemy przez chwilę we wrzątku, a potem przekładamy do wody z lodem. Następnie odsączamy i dodajemy do rondla. Dusimy pod przykryciem tak długo, aż kapusta będzie miękka. W tym czasie gotujemy Czaniecki Makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możemy do tego wykorzystać wodę, w której gotowalismy kapustę – zawarte w niej antocyjany zabarwią makaron na fioletowo. Gdy kapusta będzie już miękka, mieszamy ją z makaronem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. łazanki Ani