Potrzebne będą ci:

  • 1 op. Czanieckiego Makaronu kokardki
  • 20 dag szynki parmeńskiej
  • 250 ml śmietany 28%
  • 1 łyżka masła
  • 15 dag startego parmezanu
  • tymianek do dekoracji
  • młode pędy sosny
  • sól i pieprz do smaku
  • żółtko jaja

Mateusz Czekierda zabiera Was na wyprawę do lasu! Zobaczycie, że młode pędy sosny nadadzą niepowtarzalnego aromatu świątecznej carbonarze.

Przełom marca i początek kwietnia to czas, kiedy uaktywnia się sosna. Chciałbym Was zaprosić na świąteczną potrawę z aromatem lasu, która doskonale wprowadzi nas w wiosenny klimat, a przy okazji „wymusi” na nas spacer – jak najbardziej wskazany po urokach świątecznego biesiadowania!

Czaniecki Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Roztapiamy na patelni masło, a następnie dodajemy świeże pędy sosny, smażymy przez ok. 3-4 minuty i dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską. Następnie wyciągamy pędy sosny i dodajemy śmietanę, żółtko i parmezan. Mieszamy makaron z sosem na patelni tak, by sos dokładnie okrył makaron. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Całość możemy udekorować gałązkami tymianku i kawałkami szynki. Gotowe!

Leśna carbonara

Menu: