Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron z linii 5-jajecznej typu gwiazdka
  • 350 g surowego łososia (filetowanego)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule dymki
  • 1 seler
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Wiedzeni aromatem łososia i lapońskiej zupy, o której opowiedziała nam Magda tutaj, postanowiliśmy podjąć wyzwanie i przygotować polską wersję tego przysmaku. Czaniecka gwiazdka niech będzie zapowiedzią tej z nieba, która już za kilkanaście dni zaprosi nas do wigilijnej wieczerzy. Tradycyjnie już, zapraszamy do stołu w ramach akcji „Święta od kuchni”.

Składniki zupa z łososiaSkładniki:

W ok. 2 l wody gotujemy bulion warzywny – pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz 2 łyżki sosu rybnego i gotujemy przez ok. 45 min. Po tym czasie do bulionu dodajemy Czaniecki Makaronu i gotujemy jeszcze przez taką ilość minut, aby makaron był al dente (wskazówki na opakowaniu). W międzyczasie obieramy ze skóry łososia i zasypujemy go świeżymy ziołami – pietruszką i koperkiem. Do naszego bulionu wlewamy powoli mleko i śmietanę (tak, aby się nie zważyła), dodajemy łososia i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem dekorujemy pietruszką.

Zupa rybna

Menu: