Projekt „Czanieckie z pasją”, o którym pisaliśmy tutaj wspiera pozytywnie zakręconych sportowców i pasjonatów aktywnego wypoczynku. Do grona propagatorów tej akcji dołączyli eksperci z dziedziny żywienia i dietetyki oraz Dorota Łaba – trener personalny, instruktor fitness i kulturystyki. Wyczynowo trenuje lekkoatletykę, uczestniczy w wielu ultramaratonach i biegach górskich, jest współtwórczynią Fundacji „Na Przełaj” i ambasadorką akcji „Biegam, bo lubię”. Nasza specjalistka radzi, by uzupełniać węglowodany szczególnie po treningu wydolnościowym. Już wkrótce opublikujemy szerszy materiał na ten temat, a tymczasem polecamy trening w kuchni – łapcie autorski przepis Doroty! Zapraszamy w podróż po tajskiej kuchni, pełnej protein, węglowodanów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Przepis na bazie mleka kokosowego to prawdziwa studnia zdrowia. Do dzieła, go!
Przepis:
Brokuły i kalafior krótko gotujemy w osolonej wodzie, tak by nie były rozgotowane. Przecedzamy je i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wcześniej ugotowaną soję, soczewicę i groszek dodajemy do mleka kokosowego, następnie wlewamy szklankę bulionu, dodajemy curry i chili. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy kalafior i brokuły. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1800C na około 20 min. Mięso kroimy w kosteczkę, przyprawiamy, dodajemy do marynaty odrobinę wyciśniętego soku z cytryny, sos sojowy, oliwę z oliwek i posypujemy czarnym sezamem. Smażymy, dodając na końcu ugotowany makaron. Podajemy posypując kolendrą, ziarnami słonecznika lub sezamem.