Makaron i spółka w kokosowym sosie curry

- Bądź fit, Dla całej rodziny, Drobne, Jajeczne, Kuchnia tajska, Nasze przepisy, Pikantne

Potrzebne będą ci:

  • Czaniecki Makaron typu muszelki
  • brokuły
  • kalafior
  • soja 1/2 szklanki
  • groszek zielony świeży 1 szklanka
  • soczewica czerwona lub zielona 1/2 szklanki
  • curry (najlepiej ostre ) 2 łyżeczki
  • chili 1/2 łyżeczki
  • kolendra
  • mleko kokosowe ( puszka)
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • sos sojowy ciemny
  • sezam czarny
  • oliwa z oliwek lub olej ryżowy

Projekt „Czanieckie z pasją”, o którym pisaliśmy tutaj wspiera pozytywnie zakręconych sportowców i pasjonatów aktywnego wypoczynku. Do grona propagatorów tej akcji dołączyli eksperci z dziedziny żywienia i dietetyki oraz Dorota Łaba – trener personalny, instruktor fitness i kulturystyki. Wyczynowo trenuje lekkoatletykę, uczestniczy w wielu ultramaratonach i biegach górskich, jest współtwórczynią Fundacji „Na Przełaj” i ambasadorką akcji „Biegam, bo lubię”. Nasza specjalistka radzi, by uzupełniać węglowodany szczególnie po treningu wydolnościowym. Już wkrótce opublikujemy szerszy materiał na ten temat, a tymczasem polecamy trening w kuchni – łapcie autorski przepis Doroty! Zapraszamy w podróż po tajskiej kuchni, pełnej protein, węglowodanów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Przepis na bazie mleka kokosowego to prawdziwa studnia zdrowia. Do dzieła, go!

Składniki przepis Doroty

Przepis:

Brokuły i kalafior krótko gotujemy w osolonej wodzie, tak by nie były rozgotowane. Przecedzamy je i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wcześniej ugotowaną soję, soczewicę i groszek dodajemy do mleka kokosowego, następnie wlewamy szklankę bulionu, dodajemy curry i chili. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy kalafior i brokuły. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1800C na około 20 min. Mięso kroimy w kosteczkę, przyprawiamy, dodajemy do marynaty odrobinę wyciśniętego soku z cytryny, sos sojowy, oliwę z oliwek i posypujemy czarnym sezamem. Smażymy, dodając na końcu ugotowany makaron. Podajemy posypując kolendrą, ziarnami słonecznika lub sezamem.

makaron curry

Menu: