Pasta to GO!

- Dla całej rodziny, Jajeczne, Kolanko

Potrzebne będą ci:

  • 100g Czanieckiego makaronu Kolanko
  • 100g wędzonego boczku
  • garść tartego sera gouda
  • 1 mała papryka
  • 1 mały pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj oddajemy pole do kulinarnego popisu Grzegorzowi Miksie, kierowcy rajdowemu, którego wspieramy w ramach projektu „Czanieckie z pasją”. Podczas rajdu nie ma czasu na jedzenie w restauracji, a organizm zużywa ogromne ilości energii, która musi być szybko uzupełniona. Dlatego idealnym daniem jest makaron na wynos – szybki w przygotowaniu, bardzo pożywny i można zabrać go ze sobą wszędzie tam, gdzie akurat potrzebujemy. 

Sposób przygotowania:

Makaron gotuję według zaleceń na opakowaniu. Cebulę i boczek siekam w drobną kostkę, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. Pomidora i paprykę również kroję, tym razem w trochę większe kawałki, czosnek siekam i całość dorzucam na patelnię. Smażę wszystko przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.  Ugotowany makaron odsączam z wody i przekładam na patelnię. Doprawiam wszystko solą i pieprzem, posypuję tartym serem i energicznie mieszam do czasu, aż makaron równomiernie połączy się z sosem. Podsmażam całość przez kolejne 5 minut. Przekładam danie do pojemniczka lub lunch-boxa. Na koniec lubię jeszcze posypać makaron posiekaną natką pietruszki. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało 🙂 

Menu: